Pages

Monday, September 10, 2007

သစ္ေတာ္သီးႏွင့္အက်ိဳးေက်းဇူး

မီးေလး ဘာပို႕စ္တင္ရင္ေကာင္းမလဲလို႕ စဥ္းစားရင္း ေခါင္းထဲမွာ အေတြးတစ္ခု၀င္လာပါတယ္... ခုရာသီက သစ္ေတာ္သီးေပၚတဲ့အခ်ိန္ သစ္ေတာ္သီးနဲ႕ပတ္သက္တဲ့ အက်ိဳးအျပစ္ေတြကို စာေစာင္တစ္ခုမွာ ဖတ္ခဲ့ဖူးပါတယ္။ အဲဒါကို မွတ္မိသေလာက္ေလး ျပန္လည္တင္ျပေပးလိုက္ပါတရ္ရွင္...

သစ္ေတာ္သီးဟာ တရုတ္တိုင္းရင္းေဆးပညာအရလည္း ေဆးဘက္၀င္အသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ေသြးတိုးေရာဂါ၊ မူးေ၀ျခင္း အတြက္ သစ္ေတာ္သီး ၂၀က်ပ္သားကို အခြံခြာ၊ အေစ့ထုတ္ၿပီးပါးပါးလွီးပါ။ တရုပ္နံနံ ေျခာက္က်ပ္ခြဲသားကို သန္႔စင္ေအာင္ ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ သစ္ေတာ္သီး ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ထားတဲ့ တရုတ္နံနံတို႕ကို ပန္ကန္ႀကီးမွာထည့္ပါ။ ဆားနည္းနည္း၊ ရွာလကာရည္ နည္းနည္း၊ ႏွမ္းဆီသင့္ရံုစဥ္းထား တဲ့ ျမန္မာနံနံပင္ျဖဴးၿပီး ႏွံ႕ေအာင္နယ္ပါ။ ထမင္းနဲ႕အတူ ဟင္းအျဖစ္ ႀကိဳက္သေလာက္စားႏိုင္ပါတယ္။

အဆုတ္ေလျပြန္ေရာင္ျခင္း၊ အပူေခ်ာင္းဆိုးျခင္း အတြက္ကေတာ့ သစ္ေတာ္သီးတစ္လံုးကို အခြံခြာအေစ့ထုတ္ၿပီး ပါးပါးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္အျမစ္ပါ အျဖဴပိုင္းခုနစ္ပင္ကို ေရစင္စင္ေဆး၊ အပိုင္းတိုမ်ားအျဖစ္ လွီးပါ။ သစ္ေတာ္သီးနဲ႕ ၾကက္သြန္ၿမိတ္အပိုင္းေတြက္ုိ အိုးထဲထည့္ ေသာက္ေရသန္႔ဗူး တစ္၀က္စာ (၅၀၀စီစီ)နဲ႕ ထည့္ျပဳတ္ၿပီး ၃၀၀စီစီက်န္ေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ၿပီး သၾကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ၿပီး ဆူရင္ ႏွစ္ႀကိမ္အမွ်ခြဲၿပီး အရည္ေသာက္ သစ္ေတာ္သီးကို စားပါက အပူက်ေစပါတယ္။ သလိပ္ေပ်ာ္ၿပီး ေခ်က္ဆိုးသက္သာေစမွာ အမွန္ျဖစ္ပါတယ္။ သံုးရက္ကေန ငါးရက္ ဆက္ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။

သစ္ေတာ္သီးဟာ အေအးစာျဖစ္တဲ့အတြက္ ၀မ္းေလွ်ာလြယ္တဲ့လူ၊ အေအးလြန္ကဲလို႕ ဗိုက္နာဗိုက္ေအာင့္ တတ္တဲ့ အစာအိမ္ေရာဂါရွိသူေတြ မစားသင့္ပါဘူး။ ေသြးခ်ိဳ၊ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြနဲ႔ မီးေနသည္မ်ား၊ ဓမတာေပၚခ်ိန္ကာလအတြင္း အမ်ိဳးသမီးမ်ားလည္း မစားသင့္ပါဘူး။

ဗီတာမင္ခ်ိဳ႕တဲ့သူမ်ားနဲ႕ ပိုတက္စီယမ္မ်ားမ်ား လိုအပ္သူမ်ားအတြက္ေတာ့ အထူးသင့္ေလ်ာ္တဲ့ အသီးပ ဲျဖစ္ပါတယ္။
လည္လည္လာတဲ့မိတ္ေဆြ၊ သူငယ္ခ်င္းမ်ားလည္း သစ္ေတာ္သီးရဲ႕ အက်ိဳးအျပစ္ေတြကို ေရွာင္သင့္ေရွာင္ၿပီး စားသင့္စားရေအာင္ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

No comments: